DIY: Pimp je strijkplank

Nu ik eindelijk een plek heb waar mijn naaimachine lekker kan blijven staan, merk ik dat het ook makkelijk is om daar de strijkplank naast te hebben; bij zomen en vouwen moet je toch vaak strijken.

Helaas ziet mijn strijkplank er niet zo mooi meer uit als de rest van mijn knutselhoekje. Tijd om daar wat aan te veranderen! Zo maak je een eigen strijkplankhoes:

Je kunt op de onderstaande afbeeldingen klikken voor een vergroting.

Benodigdheden:

 • Strijkplank met bestaande (lelijke?) hoes
 • Stof (afmeting afhankelijk van je strijkplank)
 • Lint, zeer sterk draad of elastiek (1 van de drie)
 • Naaimachine (anders word je heel druk!)
 • Garen (liefst in de kleur van je stof natuurlijk)
 • Spelden
 • Optioneel: Veiligheidsspelden (niet verplicht, maar wel handig!)

Strijkplank (oud)

1) Als eerst heb je natuurlijk je strijkplank nodig. Meet ‘m op, om te bepalen hoeveel stof je nodig hebt. Ga uit van de afmeting van de strijkplank + een kleine 10 centimeter extra aan alle kanten.

Kies voor deze DIY een stof die goed tegen de hitte van het strijkijzer kan, zoals katoen. Was de stoffen eerst, zodat de kleuren later niet af kunnen geven.

Tip: Was stoffen in een waszakje op een handwasprogramma of een rustig programma op 30 graden. Als je twijfelt of de stoffen te erg gaan rafelen, was ze dan met de hand.

2) Leg de stof onder de strijkplank en knip mee met de vorm (plus de 10 cm extra aan alle kanten, dus).

Patroon Strijkplankhoes

Zigzagsteek

^ Mijn stof was helaas te kort voor de volledige lengte: Ik heb eerst twee stoffen aan elkaar gemaakt.

3) Voorkom rafelen door de stof helemaal af te werken met een zigzagsteek (of, als je hebt, een overlocksteek).

4) Vouw nu de stof naar binnen, zodat het uiteinde van de stof straks niet meer zichtbaar is. Strijk de vouw.Strijk de vouw

Optioneel: Naai de stof vast met een simpele rechte steek of strijk de stof vast met zoomband. Dit maakt de volgende vouw wat makkelijker.

5) De stof wordt straks aangetrokken aan twee kanten, met het lint/draad/elastiek. Maak daarom begin van de draad (+ 10 cm extra draad) vast aan het uiteinde van de stof: bij mij de ‘afgeronde’ kant van de strijkplank.
Zet de draad goed vast
Ik gebruik hier een veiligheidsspeld voor, omdat je hiermee later ook de draad door het knoopsgat kunt halen. Je kunt ook een gewone speld gebruiken om de draad vast te zetten.

6) Leg nu de draad langs de omgevouwen stof. Vouw de stof nogmaals om; nu om de draad. Begin bij waar je de draad vast hebt gezet.
Omvouwen met draad
Vouw en speld de stof vast langs de draad. Speld hierbij de draad tegen de rand, zodat je er straks makkelijk langs kan stikken zonder dat je de draad vastnaait. Ga zo verder tot je bijna de hele omtrek vastgespeld hebt.

Draad en knoopsgaten

Maak twee knoopsgaten7) Vouw het laatste stukje bij het afgeronde eind, waar de draden bijna weer bij elkaar komen, nog niet om. Heb je een knoopsgat-steek op je naaimachine en een bijpassend voetje? Maak dan twee kleine knoopgaten naast elkaar. Je kunt hier straks netjes je draad doorhalen.

Kun je, om wat voor reden dan ook, geen knoopsgat maken? Vouw dan de stof schuin over de uiteinden van de draden.

8) Haal de knoopsgaten open met een tornmesje en rijg de draden er doorheen. Vouw nu ook dit laatste stukje stof om en speld het vast. Je kunt nu de hele hoes rondom vastnaaien.

9) Alles vastgenaaid? Je kunt nu de hoes om de strijkplank doen. Trek je lint/draad goed aan, zodat de hoes om de plank vormt. Knoop of strik ‘m dicht.

Tip: Knip je lint/draad niet te kort af, Strik je draadzodat je de hoes er later nog eens af kunt halen om te wassen en je ‘m ook opnieuw vast kunt maken.

Als het goed is heb je nu een véél mooiere strijkplank! Dit is mijn resultaat:

Strijkplank resultaat Strijkplank resultaat

 • Debbie

  *klap, klap, klap*
  Mooi hoor, Marlou! En super weergegeven!

 • superleuk, ik heb ook een lelijke strijkplankhoes, so now i know what to do 🙂

 • Carlijn Nijhuis

  Tof idee, voor de beginnende naai(st)er! Ik ben direct enthousiast gemaakt om met de voorbereidingen te beginnen 😀 Op naar een vrolijke strijkplank!