Een eigen webwinkel op Etsy

Zoals je al wel gelezen of zelfs misschien wel meegemaakt hebt, stonden wij ruim een week geleden op de de Kunstmarkt in Hasselo. Hoewel we natuurlijk wat verkocht hebben, had ik nog wel veel over. Nou moet ik eerlijk zeggen dat we ook wel erg veel hadden! Maar goed, wat over is was natuurlijk bedoeld om te verkopen.

Dus, hoe dit beter te verkopen dan online? Heel handig natuurlijk, een webshop. Maar waar ik me zorgen om maakte was of er dan ook echt wel bezoekers op zouden komen.

Ik had al eerder van Etsy.com gehoord en zelfs al wat gekocht. Etsy is een soort Marktplaats; een internationale verkoopplek voor zelfgemaakte en vintage producten. Je kunt er je eigen webwinkel openen.

Etsy heeft veel voordelen:

 1. Je kunt heel makkelijk een webwinkel openen. Je hoeft alleen maar teksten en plaatjes te vullen, verder gaat alles automatisch.
 2. Etsy verzocht het afrekenproces. Dit gaat via PayPal, Creditcard of bankoverschrijving. Heel veilig en je hoeft dat dus zelf niet meer te regelen!
 3. Wanneer je aan de regels van Etsy voldoet, biedt Etsy koper- en verkoperbescherming. Dit betekent voor verkopers dat Etsy garant staat voor de volledige verkoopprijs en de verzendkosten tot $1000 in het geval van een geschil, niet-geautoriseerde betaling, of fraude.
 4. Je krijgt bezoekers via Etsy. Etsy.com (inclusief alle webshops) had in de maand juli 1,4 miljard page views en 4,3 miljoen verkochte producten. In 1 maand! Handig om van mee te profiteren! Wanneer je een item plaatst op Etsy kom je automatisch in hun categorieën en interne zoekmachine terecht. Bezoekers kunnen dus gemakkelijk je producten vinden.

Het voordeel van dit laatste punt heb ik inmiddels al ondervonden. Ik heb mijn eigen winkel een paar dagen geleden ‘geopend’ en heb zonder reclame te maken nu al bezoekers! Meerdere kijkers hebben mijn winkel en mijn producten al aan hun favorieten toegevoegd; nog een handige functie van Etsy.

Je shopvoorwaarden en verzendkosten kun je ook makkelijk kwijt in je shop. Je kunt per product en zelfs per land aangeven wat de verzendkosten moeten zijn.

Wat kost het?
Etsy is voor verkopers niet gratis. Je betaalt Etsy voor elke verkoop via PayPal of creditcard 3,5% van de verkoopprijs (dus zonder verzendkosten). Ik vind dit persoonlijk niet veel, en als je dat wel vindt kun je het natuurlijk in je verkoopprijs verrekenen.

Voor elk product dat je op Etsy zet betaal je 15 eurocent ($0,20). Maar, als je je aanmeldt via deze link kun je de eerste 40 producten gratis plaatsen (en ik ook! ;))
http://etsy.me/14znDVo

Dus, waar wacht je nog op? Open zelf ook een shop op etsy!
Ohja, en bekijk natuurlijk die van mij:
http://www.etsy.com/shop/meplushyou

 • rhodondendron .

  Het lijkt mij erg leuk om een webshop op Etsy te beginnen. Maar hoe doe je dat met verzenden? Zo wil ik o.a. kettinkjes, ansichtkaarten en A3 posters verzenden. Hoeveel kosten moet ik voor deze verschillende pakketten in rekening brengen? Moet ik mij aanmelden bij een bezorgingsdienst? Of gewoon naar de meest dichtbij liggende bezorging’s winkel brengen? En wat als ik ook buiten Nederland wil laten bezorgen? Dit is mij allemaal nog een beetje onduidelijk.

  • Leuke vraag!

   Je kunt pas deals aangaan met partijen zoals PostNL als je meerdere pakketjes per dag verzendt. Ik verstuur zelf maar sporadisch bestellingen, dus verstuur gewoon volgens de normale tarieven. Wat ik het mee verstuur, hangt af van wat het is en waar het naartoe moet. Pakketten binnen Nederland zijn bijvoorbeeld met Kiala en DHLforyou het voordeligst. Brieven doe ik gewoon met PostNL. Bij pakketten naar het buiteland kies ik meestal voor PostNL, maar soms is DHL daar ook weer goedkoper in (afhankelijk van land). Zie bijvoorbeeld http://www.postnl.nl/tarieven/tarieven-post-en-postzegels/ voor de tarieven van PostNL.

   Ik zou je wle aanraden om naar het buitenland altijd met ‘handtekening voor ontvangst’ te verzenden, anders is je pakket niet verzekerd bij verlies. Dit kun je natuurlijk ook doen bij pakketten met waardevolle inhoud binnen Nederland. Je kunt pakketten zelf brengen, maar tegen betaling ook laten ophalen.
   Hopelijk heb je hier wat aan! Groetjes en succes, Marlou

 • Jessica de Vente

  Om een virtuele shop te openen op Etsy, moet je je dan ook registreren bij de KvK als officieel ondernemer?

  • Je hoeft geen KvK-registratie te hebben om een webwinkel te openen bij Etsy. De mogelijkheid om deze informatie op te geven is er wel, maar is niet verplicht.

   • Jessica de Vente

    Dus als ik zelf een winkel zou openen op Etsy, hoef ik me niet als ondernemer te registeren?

    • Klopt helemaal! Je kunt als particulier gewoon een etsy-winkel openen.

 • Marije

  Hoi Marlou, dank je wel voor de link om gratis 40 producten te mogen plaatsen bij Etsy. Ik heb er gebruik van gemaakt:-) Vanochtend heb ik mijn shop ggeregistreerd op Etsy! Groetjes!

  • Een beetje een late reactie, maar: leuk! Wat is de url van je shop?

 • Lyssa L. Lietar

  Hoi Marlou, dank je wel voor de informatie.
  Ik ben benieuwd of ik, als verkoper, een creditcard nodig heb, of alles ook simpelweg via PayPal kan. Hoe doe jij dat?
  Ik wil graag een shop beginnen en ben een beetje vooronderzoek aan het doen.
  Dank je wel!

  • Lyssa L. Lietar

   oei, ik zie dat je bericht al van een aantal jaar geleden is. Heb je de shop nog steeds? En hoe loopt het?

   • Hi Lyssa, Het bericht is inderdaad al oud, maar de informatie klopt nog wel. In de tussentijd heeft Etsy nog meer handige features gekregen, zoals betalingen met iDEAL.

    Om je vraag je beantwoorden: je hebt geen creditcard nodig; wel een paypal-account. Als je een shop aanmaakt is de informatie van Etsy heel logisch en begrijpelijk. Je kunt per stap vanalles instellen.

    Ik heb mijn shop nog steeds! Ik ben van plan om dit weekend weer nieuwe producten te uploaden, vandaar dat ik mijn shop op dit moment op ‘vakantie-modus’ heb staan. Ik heb vooral goede ervaringen opgedaan met Etsy in de vorm van maatwerkbestellingen. Je kunt een button plaatsen waarmee bezoekers contact met je op kunnen nemen voor een custom order. Je maakt dan een privé “listing” aan die alleen zij kunnen zien en afrekenen.

    • Lyssa L. Lietar

     Hey Marlou! Super dat je zo snel antwoordt! Dat is echt goed nieuws. Want vanuit België verhuisd naar NL en dan is een creditcard aanvragen toch weer een heel gedoe. Ik ben benieuwd naar je nieuwe producten!
     Het kriebelt om aan de slag te gaan. 🙂
     Veel succes met je shop, en als ik nog vragen heb dan hoor je het wel. Oeh, en als mijn shop online staat deel ik het ook met jou! Thanks!

 • Elsje Van Dosselaer

  Hey Marlou, hoe werk jij precies met Kiala? hoe weet je in welk afhaalpunt de klant de pakjes willen komen afhalen? bedankt Elsje