Creatief Malta

kantklossen

kantklossen

Malta, ook wel Pearl of the Mediterranean Sea genoemd. En dat is niet voor niets! Dit eiland met zijn azuurblauwe zee, rijke historie, schitterende gebouwen en kleine dorpen en steden. En bovenal altijd een lekker klimaat! Samen met Tjeerd en zijn familie hebben we hier een dikke week genoten tijdens de herfstvakantie in Nederland. En natuurlijk ging ik ook op zoek naar inspiratie en was ik vooral benieuwd wat het aanbod aan stoffen was. Maar dat viel tegen bleek snel, we hebben enkele markten bezocht, zijn diverse dorpjes en steden in geweest, en welgeteld ben ik 1 stoffenwinkel tegengekomen. Maar niet de soort waar ik naar op zoek was, dit was een stoffenwinkel gespecialiseerd in maatpakken, dus vooral veel grijs, donkerblauw, bordeauxrood, zwart, etc. Saaaaaaai! Ik moet wel zeggen dat we de ‘grote’ steden met de bekende ketens en shopping centers gemeden hebben, want het eiland had genoeg interessants te bieden. Wat je wel veel tegenkwam op de marktjes en in veel winkeltjes was kant. Het kantklossen schijnt hier een echte traditie te zijn en ze hebben er dan ook alles van; onderzetters, tafelkleden, schorten, paraplu’s en dat in alle kleuren en formaten. Alhoewel ik van kant in al zijn kitscherigheid houdt, sprak me dit dan weer niet echt aan, alhoewel het wel superknap is gedaan. Een ervaren kantklosser kan wel met 100 klossen tegelijk werken zo heb ik gelezen. Maar ondanks dat het erg knap is, vind ik er een soort van foute kitscherigheid (bestaat dat?) aan hangen. Not my cup of tea in ieder geval 🙂

kantklossen kantklossen kantklossen

De speurtocht naar stoffen opgegeven, kwam ik er achter dat ze op Malta creatief zijn op andere manieren. We belandden in Ta’Qali Crafts Village, de naam zegt al genoeg. Dit was tijdens de oorlog een vliegveld, maar is al lange tijd in gebruik door handwerklieden. In de hangars hebben ze hun werkplaats en atelier waar je zo binnen kan lopen om ze aan het werk te zien en hun spullen te kunnen kopen. Zo zijn wij bij een glasblazer geweest (warm!) en bij een olijfhoutbewerker. Erg indrukwekkend. Aangezien ik geen stoffen gevonden heb, heb ik mezelf getrakteerd op een serveerplank van olijfhout die, mits je hem goed onderhoudt (insmeren met olijfolie), een leven lang meegaat. Blij!
olijfhouten serveerplank uit Malta Malta Crafts Village Malta Crafts Village
Het was al met een al een heerlijke week, veel gedaan en gezien, in zee gezwommen, gechilled bij het zwembad, lekker gegeten en genoten van het samenzijn. En dat met mijn 30 weken buik! De warmte was goed voor mij! En dan nu het echte voorbereiden, nog een paar weken en dan heb ik verlof. Ik heb alweer enkele bestellingen binnen waar ik mee aan de slag moet en dan staan we 14 december (mits ik nog mobiel ben) op de Kerstmarkt op de Local Sunday Market in Enschede. Ik weet waar ik mee bezig ga tijdens mijn verlof: stoffen, stoffen, stoffen!

Malta - Mdina Malta - Mdina Malta - Valetta Malta - oldtimer bus